اطلاعات علمی

کنترل جوندگان

در زنجیره تولید مواد اولیه و فراورده های غذایی، حشرات و جوندگان از مهمترین عوامل آلوده کننده ای هستند که از راه های گوناگون وارد مواد غذایی می شوند و موجب خسارات هنگفتی خواهند شد. بطور کلی حشرات و جوندگان از نظر تاثیرشان بر مواد غذایی به دو گروه تقسیم می شوند:

ـ حشرات و جوندگان محیطی و خانگی

ـ حشرات و جوندگان انباری

برای کنترل این دو دسته توجه به شناخت راه های نفوذ و محل های تکثیرشان لازم است و روش های کنترل آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

در بین عوامل آسیب رسان به مواد غذایی موش یکی از بزرگترین و خطرناک ترین آن ها محسوب می شود. موش با مصرف سالانه حدود ۱۲.۵ کیلوگرم غذای خشک و آلوده کردن بخش عمده ای از مواد با فضولات خود و همچنین با جویدن کابل های برق و وسایل غیر فلزی یکی از بزرگترین عوامل آسیب در صنایع غذایی است. بنابراین مبارزه با موش یکی از اقدامات ضروری است.

برای مبارزه با موش ابتدا باید اطلاعات کافی از محل زندگی و تعداد موش های در محیط داشت. از روی علایم مستقیم و غیر مستقیم می توان به وجود موش در محیط پی برد.

ـ رد پای موش در محیط

ـ وجود فضله به صورت پراکنده و زیاد

ـ آثار جوندگی بر روی اشیا که موش برای تیز کردن دندان های خود استفاده می کند

ـ سوراخ محل ورود موش در نقاط رو باز و دیوار ها

پس از تعیین محل تجمع موش ها و تعداد آن ها باید مبارزه را آغاز کرد. برای این منظور می توان از دو روش فیزیکی و شیمیایی استفاده کرد.

روش های فیزیکی:

ـ استفاده از تله های زنده گیر و کشته گیر: در هر دو مورد لازم است پس از به دام افتادن موش، تله ها از محیط خارج شوند تا سایر موش ها مشاهده نکنند. در غیر اینصورت در مرحله بعد از نزدیک شدن خودداری می کند. تله های زنده گیر به دلیل اینکه بی صدا هستند ترجیح داده می شوند.

ـ استفاده از دستگاه موش کش برقی: این دستگاه صدایی ایجاد می کند که بر روی مغز موش اثر ‌بسیار ناراحت کننده ای دارد. به همین دلیل موش از محل دور می شود و یا همان جا می ماند و می میرد. این دستگاه بر روی مغز انسان نیز اثر سؤ دارد و باید زمانی استفاده شود که کسی در محل نباشد.

ـ طراحی ساختمان: بهتر است ساختمان نسبت به محیط های اطراف ارتفاع بیشتری داشته باشد و کف و دیوارهای آن بتونی باشد. میتوان در مصالح ساختمانی خرد شیشه بکار برد یا از گچ های سمی استفاده کرد تا از نفوذ موش جلوگیری شود.نور مستقیم به ویژه در شب، موجب جلب توجه موش می شود. چنانچه در شب از نور غیر مستقیم استفاده شود نظر موش جلب نخواهد شد. می توان از صفحه های چسبناک در مسیر حرکت موش قرار دارد تا زمان عبور موش از آن ها گرفتار شود.

روش های شیمیایی:

روش های شیمیایی بسیار گوناگون هستند و مهمترین آن ها عبارتند است:

ـ استفاده از دور کننده های شیمیایی مانند آکنی دایوم، تیرام و پریدین

ـ استفاده از طعمه های قندی: این طعمه دارای ۹ قسمت آرد و یک قسمت خاکه قند نرم است که حدود 50 میلی گرم سم به ازای هر کیلو گرم به آن اضافه می شود. به این طعمه بیشتر سموم آنتی کوآگولان اضافه می شود. این سم در مسیر حرکت موش قرار می گیرد. هنگام عبور موش سم به دست و پای آن چسبیده و در زمان استراحت زمانی که موش اندام خود را با آب دهان تمیز می کند سم وارد بدن آن می شود. به تدریج مقدار آن به حدی می رسد که از آن پس دیگر خون موش منعقد نخواهد شد و زمانی که زخمی در موش ایجاد شود بر اثر خون ریزی خواهد مرد. استفاده از این روش برای داخل انبار ها وسالن های کارخانه مواد غذایی مناسب نیست و در انبارهای اسقاط و محوطه های اطراف کارخانه می توان بکار برد.

ـ استفاده از طعمه مرطوب: در این روش موادی مانند برنج پخته، نارگیل، نان خیس و سبزی را به سم آلوده کرد و در دسترس موش قرار داد. لازم به ذکر است که هر موش روی حدود 30 گرم طعمه خشک و 60 گرم طعمه مرطوب ایجاد می کند و مقدار سم کشنده باید اساس مقدار مصرف موش تعیین شود تا مؤثر باشد.

ـ استفاده از رد اسکوبیل، تری اکسید ارسنیگ و کربنات باریوم: این ترکیبات هم برای انسان و هم برای حیوانات اهلی، سموم خطرناکی هستند. خوردن سم رد اسکوبیل باعث تشنگی موش می شود و موش برای جستجو آب از محل خارج شده می میرد. این سموم را می توان با پتاسیم آنتی مونی تارتارات که استفراغ آور است تا اگر انسان و حیوانات اهلی مصرف کرده به وسیله استفراغ از بدن آن ها خارج شود تا مشکلی به وجود نیاید. موش توانایی انعکاس استفراغ ندارد.

ـ استفاده از نانو پودر غیر سمی: به طور کلی این نانو مودر ها غیر سمی هستند.

موارد مصرف:

الف) بخش کشاورزی ( زراعت و باغبانی ) ، واحدهای تولیدی و خدماتی، سیلوها و  انبارها ، دامداری ها و مرغداریها

ب) واحدهای تولیدی و خدماتی سر پوشیده: در سیلو ها و انبارهای ذخیره، دامداری ها و مرغداری ها، سالن های سرپوشیده، فروشگاه ها، منازل و....

مزایای استفاده :

  • فقط کشندگی برای موشها دارد.

  • برای انسان، دام، طیور، سایر جانداران و گیاهان و درختان غیر سمی می باشد.

  • عدم بیماری یا مرگ ناشی از مصرف این پودر یا لاشه موش توسط جانداران دیگر.

  • حتی اضافه این پودر بعد از خورده شدن توسط موش به عنوان کود مغذی برای باغات ومزارع محسوب می شود .

  • قابل استفاده در کلیه اماکن عمومی و خصوصی، فضاهای باز و بسته، زمینهای کشاورزی و باغات.

  • عدم مشاهده لاشه موشها به دلیل مرگ موش در لانه و محل امن .

  • عدم بوی بد لاشه بعد از مرگ موش.

  • ماندگاری طولانی محصول اگر بطور مستقیم در معرض رطوبت و اب قرار نگیرد.

  • عدم آلودگی محیط زیست و آبهای زیر زمینی.

  • مقرون به صرفه اقتصادی

با اطمینان گفت می توان گفت این نانو پودر بهترین و ایمن ترین روش برای کنترل انواع موش است.

همچنین این محصول دارای خدمات پس از فروش است.

شرکت پارس پایا لوتوس نمایندگی انحصاری نانو پودر غیر سمی کشنده موش دارا می باشد.

 

 ثبت سفارش: 09135811531 

       www.plkfood.ir

photo_2020-08-15_22-23-28